Data Simkaarten & Mobiel Internet
online[@]xipoconnect.nl
Data Simkaarten & Mobiel Internet

Dongel Internet

Gebruik overal mobiel internet via een internet dongel waarin jouw data simkaart zit ingeplugd. Een ideale oplossing voor plekken waar geen internetkabel of andere directe internetverbindingen zijn! Bekijk hier onze opties: prepaid data simkaarten, dongels met onbeperkt internet, bundels, en meer!

Wat is dongel internet?

Internet via een Dongel of soms in de volksmond genoemd “dongel internet” is een type internetverbinding dat valt onder “mobiel internet”. Een Dongel is een kleine draagbare modem in de vorm van een USB stick dat je direct stabiel en snel internet geeft. Een dongel kun je aansluiten op je laptop, desktop, televisie, tablet of een ander apparaat waardoor je direct internet hebt zonder te verbinden met een WiFi signaal. 

Het grootste voordeel van dongel internet ten opzichte van een MiFi router is dat je direct 4G internet je apparaat hebt. Het draadloze WiFi / MiFi signaal kan vertragingen opleveren. Hier heeft een dongel geen last van.

Het algemene voordeel van dongle internet is dat het makkelijk mee te nemen is en op verschillende locaties gebruikt kan worden, vooral als er geen vaste internetverbinding beschikbaar is.

Kortom: Dongle internet werkt op dezelfde manier als mobiel internet, waarbij via de in de dongel geactiveerde simkaart een signaal naar een nabijgelegen zendmast wordt gestuurd om verbinding te maken met het mobiele internet.

Goed om te weten: Onze data only simkaarten zijn ideaal voor gebruik in een dongel! 

Welke soorten dongels zijn er & wat is ons advies?

Dongels in de vorm van USB sticks verschillen op een aantal gebieden:

 • Internetverbinding: 2G, 3G, of 4G dongel?
 • Verschillende besturingssystemen: met welke besturingssystemen werkt een dongel? Bijvoorbeeld alleen Windows, of ook macOS / Android?
 • Frequenties: Welke frequentiebanden zijn aangesloten?

De beste dongels zijn 4G dongels welke via in ieder geval Windows en macOS werken, gezien deze het meeste worden gebruikt (vooral voor een verbinding via een laptop). Het liefst worden ook alle 4G frequentiebanden gebruikt voor stabiel en snel internet. Dit zijn: 800, 850, 900, 1800, 2100, 2600.

Voordelen & Nadelen van Dongel internet

Klein en draagbaar; overal mee te nemen
Overal internet op je laptop, tablet, of ander apparaat
Veilige 4G verbinding (in plaats van onveilige WiFi netwerken)
Direct internet op je apparaat zonder ‘tussenstation’
Ideaal voor op vakantie en tijdens het reizen
Snel mobiel internet op locaties zonder (goede) WiFi

Mogelijke nadelen kunnen zijn:

 • Een dongel kun je maar op 1 apparaat aansluiten
 • Sommige dongels (of simkaarten voor dongels) werken niet buiten Nederland

De XIPO CONNECT Data Simkaart Europa + Noord-Amerika werkt wel zowel in Nederland als het buitenland. 

Dongel internet kopen? Ons aanbod

Onze opties zijn als volgt:

 1. Een prepaid data simkaart voor je dongel (of direct een dongel + data sim kopen).
 2. Een data only abonnement (bundels of onbeperkt internet) voor je dongel (koop indien gewenst ook een losse dongel bij ons).

1. Prepaid data simkaart (los of met dongel)

Wij voorzien je direct van dongel internet door je een alles in 1 oplossing te bieden: een 4G dongel met XIPO CONNECT data simkaart. Hiermee heb je een volledige oplossing voor snel mobiel internet. Bovendien kun je de dongel ook los kopen. Wil je alleen een prepaid data simkaart? Kies dan een van simkaarten (onderstaande simkaarten zijn allemaal geschikt voor dongels).

Wij leveren een dongel (momenteel altijd de Alcatel Linkkey IK41VE1) met de XIPO CONNECT Data Simkaart Nederland óf Data Simkaart Europa (+ Noord-Amerika). Je bepaalt zelf voor welke simkaart je kiest. Hieronder zie je een handige vergelijking van beide simkaarten:

Data Sim NederlandData Sim Europa + Noord-Amerika
Prijs per MBVanaf €0,0006Vanaf €0,006
DekkingslandenNederland37 landen
Netwerk(en) in NederlandOdido (T-Mobile)KPN + Odido (T-Mobile)
Houdbaarheid SimkaartOnbeperktOnbeperkt
Houdbaarheid Data365 dagen + Meenemen365 dagen + Meenemen
Eenmalige instellingen?Geen (Plug & Play)APN + Dataroaming

2. Data abonnementen

Wil je een dongel internet abonnement afsluiten? Bekijk dan hieronder onze opties (los of in combinatie met een dongel).

Dongel internet abonnement afsluiten?

Bij ons kun je ook een data abonnement voor je 4G / 5G dongel afsluiten, wat ideaal is omdat je alleen voor internet betaalt en een simkaart ontvangt die daadwerkelijk gebruikt mag worden in apparaten als dongels. Bekijk hieronder de opties!

Dongel onbeperkt internet

Op zoek naar onbeperkt internet voor je dongel? Of wil je een dongel met onbeperkt internet afsluiten? Bekijk onze abonnementen met unlimited data per land! Zoek je ook nog een dongel waarop je het onbeperkt data abonnement kunt gebruiken, koop dan los een dongel bij ons.

Dongel abonnement (bundels)

Wij bieden ook data abonnementen aan via bundels. Dit is handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een voordelige bundel voor binnen Nederland of voor heel Europa. Ook hierbij kun je ervoor kiezen nog een dongel los bij ons aan te schaffen als je deze nog niet hebt.

Waarom dongel internet gebruiken?

Dongels worden regelmatig gebruikt voor snel en stabiel internet op een apparaat. Hiermee heb je altijd internet, waar je ook bent. Je bent niet meer afhankelijk van WiFi en kunt je apparaat direct verbinden met het internet. 

Er zijn meerdere situaties waarin internet via een dongel handig is. Hieronder beschrijven we er een aantal:

 • Flexibel werken: Ben je vaak onderweg? Dan heb je met een dongel een efficiënte manier van onderweg werken, zonder dat je hoeft te vertrouwen op betrouwbare en onveilige wifi-netwerken.
 • Internet op reis: Op vakantie of (zaken)reis is het handig om altijd verbonden te blijven. Een dongel plaats je gemakkelijk in je apparaat om te internetten, ook in het buitenland. Ook hierbij geldt dat je persoonlijke verbinding veiliger is dan openbare wifi-netwerken.
 • Evenementen: Op evenementen is het interessant om apparaten van internet te voorzien via een dongel, zodat deze gemakkelijk het internet kunnen bereiken.
 • Tijdelijk internet met een dongel: Via een dongel kun je voor tijdelijk internet zorgen wanneer je op korte termijn of op een specifieke locatie data nodig hebt.

Verder wordt internet via een dongel regelmatig ingezet als back-up wanneer wifi thuis het bijvoorbeeld niet doet. Zo zijn er dus meerdere redenen om, en situaties waarin, dongel internet gewenst is.

Welke soorten dongel simkaarten zijn er?

Data simkaart (Data Only kaart)
Doordat je met een dongel alleen kan internetten, is een data only simkaart eigenlijk ideaal. Je betaalt niet voor belminuten en sms’jes en gebruikt dus alleen data. Hierdoor worden XIPO CONNECT data simkaarten dan ook regelmatig gebruikt voor dongels. Doordat onze bundels minimaal 1 jaar geldig zijn, kun je hier lang mee vooruit en hoef je niet iedere maand opnieuw op te waarderen (en raak je dus ook niet zomaar data kwijt).
Prepaid Simkaart
Met een standaard prepaid simkaart kun je een internetbundel aanschaffen en deze gebruiken voor internet via je dongel. Je sluit hierbij geen abonnement af en hebt dus meer controle over je kosten. Wel dien je regelmatig opnieuw op te waarderen, wat niet iedereen wilt.
(Data) Sim only abonnement
Tenslotte is het ook mogelijk om voor een sim only abonnement te kiezen. Dit is handig wanneer je niet handmatig wilt opwaarderen. Je sluit een contract af en ontvangt iedere maand een bundel, waarvan je dus alleen de data kunt gebruiken in een dongel. Abonnementen zijn minder populair voor dongels, omdat je betaalt voor belminuten en sms’jes die je niet kunt gebruiken. Een data only abonnement is dan wel weer een goede keuze.

Voor welke simkaart kun je het beste kiezen?

xipo-connect-simkaart
Uiteindelijk is je eigen voorkeur doorslaggevend. Wij hebben ervoor gekozen een data only simkaart te ontwikkelen voor apparaten als dongels, omdat dergelijke apparaten alleen data nodig hebben. Hierdoor kun je gebruik maken van de voordelen van een data simkaart, zoals de lange houdbaarheid van data en voordelige tarieven voor internet.

Factoren bij het kiezen van een simkaart

Snelheid

Natuurlijk wil je gewoon snel 4G internet gebruiken, zodat je geen last hebt van een trage verbinding. Controleer dus welke internetsnelheid providers gemiddeld hanteren. Doordat dit verschilt per land, is er niet een specifieke snelheid te noemen.

De XIPO CONNECT data sim haalt gemiddelde 4G snelheden van 70 tot 80 Mbps per seconde, wat hoger is dan het gemiddelde van 4G in Nederland.

Kosten

Natuurlijk is prijs een belangrijke factor en wil je weten wat je uitgeeft. Dit is grotendeels afhankelijk van je eigen verbruik. Een sim only abonnement is voordeliger bij grootverbruik. Mocht je een kleine internetverbruiker zijn, dan is prepaid een goede oplossing.

Onze simkaart is goedkoper dan standaard prepaid simkaarten, en vergelijkbaar op het gebied van kosten met een sim only abonnement. Wel zijn onze bundels (van de prepaid kaarten) 1 jaar geldig, waardoor je geen vaste maandelijkse kosten hebt. Je kunt bij dus dus ook kiezen voor dongel onbeperkt internet of maandbundels.

Dekking

Dongel internet in het buitenland is vrij populair. Internet in Nederland is mooi, maar hoe zit het met het buitenland? Wat als je op vakantie of (zaken)reis gaat? Het is goed om dan te weten in welke landen je met een simkaart dekking hebt.

Met een standaard prepaid simkaart of sim only abonnement heb je in de hele EU dekking tegen dezelfde tarieven als in Nederland. Buiten de EU betaal je hoge tarieven per MB, dus let daar goed op. Onze simkaart heeft ook dekking in de gehele EU, echter daarnaast ook in meerdere landen buiten de EU (waaronder Zwitserland, de Verenigde Staten en Canada).

Formaat

Het is aangeraden om te alvorens je een simkaart aanschaft, te kijken of je wel een 3-in-1 simkaart ontvangt. Dit beteketn namelik dat je alle formaten in 1 ontvangt en dus sowieso deze sim kunt gebruiken in combinatie met je dongel.

Alle XIPO CONNECT simkaarten worden in 3-in-1 formaat geleverd.

Hoe gebruik je een dongel simkaart?

Het gebruiken van een dongel sim is een vrij eenvoudig proces. Er zijn maximaal 4 stappen:

1: Plaats de simkaart in het juiste formaat in de dongel.
2: Plaats de dongel in je apparaat (laptop / tablet / etc.).
3: Stel in je dongel indien nodig bepaalde instellingen in, zoals APN en dataroaming.
4: Zet tegoed op de simkaart (indien er nog niets op staat).

Hierna kun je gewoon internetten met je dongel en simkaart!

Tips voor het instellen van de simkaart in je dongel

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het plaatsen / installeren van de sim. Hieronder zie je enkele tips / instructies:

 • Bepaal of er een nano sim, micro sim, of standaard sim in het simkaarslot van de dongel gaat. Dit zodat je de simkaart naar het juiste formaat uitdrukt en deze goed past.
 • Houd de dongel voor de zekerheid uitgeschakeld terwijl je de simkaart erin plaatst.
 • Vergeet niet dat APN voor bepaalde apparaten moet worden ingesteld, en dat dataroaming vaak aan moet staan.

Veelgestelde vragen over dongel internet en dongel simkaarten

Hieronder zie je de meest gestelde vragen met betrekking tot zowel dongel internet als dongel simkaarten.

Dit is een vorm van mobiel internet waarbij je door middel van een dongel (een soort USB stick) verbinding maakt met het internet op een apparaat. Dit wordt bijvoorbeeld ingezet in situaties waarin er geen (veilige) wifi beschikbaar is, of voor internet in het buitenland.

Dongel internet is het populairst op laptops, omdat deze het vaakst een USB poort hebben. Hier wordt de dongel in geplaatst. 

Naast voor laptops wordt een dongel ook ingezet voor tablets, televisies, desktops, en spelcomputers.

Via een simkaart kan een dongel verbinding maken met het internet. De sim wordt in de dongel geplaatst om een internetverbinding tot stand te brengen. Vervolgens gaat de dongel in een apparaat, zoals een laptop.

Dit is een simkaart die is ontwikkeld voor gebruik in een dongel, zodat een internetverbinding mogelijk is. Er worden daarnaast ook standaard simkaarten ingezet. 

Data only simkaarten zijn speciaal ontwikkeld voor apparaten als dongels (waar alleen internetten mee mogelijk is). Daarnaast bestaan er ook prepaid simkaarten en simkaarten via abonnementen voor dongels.

Een dongel heeft een simkaartslot. Hierin gaat de simkaart. Vervolgens kan de dongel in een apparaat worden geplaatst. Het belangrijkste bij het plaatsen van een simkaart is het uitklikken naar het juiste formaat: nano, micro, of standaard. Dit is afhankelijk van de dongel. Als er bijvoorbeeld een micro sim in het simkaartslot van de dongel gaat, en je hebt een standaard sim, dan moet je deze dus uitdrukken naar een micro simkaart. Heb je een nano simkaart, dan dien je een nano naar micro adapter te gebruiken.