Data Simkaarten & Mobiel Internet
online[@]xipoconnect.nl
Data Simkaarten & Mobiel Internet

Download- en uploadsnelheid van XIPO CONNECT data simkaarten

Download- en uploadsnelheid van XIPO CONNECT data simkaarten

De internetsnelheid van jouw data sim kun je splitsen in twee verschillende snelheden: Downloadsnelheid en Uploadsnelheid. Vervolgens zijn er twee situaties die wij allemaal heel goed moeten onderscheiden:

  1. Theoretische maximale Download & Uploadsnelheid
  2. Praktische Download & Uploadsnelheid

Deze splitsing geldt voor iedere provider ter wereld.

Effect op je maximale internetsnelheid

De theoretische maximale snelheden worden vrijwel nooit behaald. Je bent namelijk afhankelijk van erg veel facturen zoals: je bereik, de dekking van de provider, het apparaat dat je gebruikt, hoeveel apparaten zijn er verbonden met de betreffende data kaart en veel meer variabelen. In de onderstaande paragrafen lichten wij dit nader toe.

Theoretische snelheid met je data simkaart

In theorie heb je de volgende internetsnelheden met de XIPO CONNECT data simkaart:

Downloadsnelheid: 150 Mbps
Uploadsnelheid: 50 Mbps

Met Mbps wordt bedoeld: Megabit per seconde. Zoals hierboven benoemd worden deze maximale snelheden in de praktijk bijna nooit behaald door tal van factoren waar de internetsnelheid per direct van afhangt.

Waar is mijn data sim internetsnelheid afhankelijk van? Lees dit in de volgende paragraaf.

Internetsnelheid in de Praktijk

De internetsnelheid hangt af van veel verschillende aspecten. Deze zorgen ervoor dat je in praktijk bijvoorbeeld downloadsnelheden van 75 Mbps en uploadsnelheden van 15 Mbps kunt ervaren. Hiermee heb je nog steeds snel internet, maar dus wel minder dan de theoretische maximale snelheden.

Hieronder beschrijven we de belangrijke aspecten die de internetsnelheid kunnen beïnvloeden. Klik op een van de aspecten om een toelichting hiervan te lezen.

Wat voor hardware (apparaat) gebruik je? Is het een CAT 4 die in praktijk maar 10 Mbps downloadsnelheid en 3 uploadsnelheid haalt, maar in de specs 100 download en 50 upload zou moeten halen, of is het een CAT 19, die makkelijk 200 Mbps download en 80 Mbps upload kan halen?

Hoe ver is het breakout punt vanaf waar je nu bent en het signaal kwaliteit op dat moment van de desbetreffende provider? Bijvoorbeeld: In de bergen kun je wel een 4G signaal hebben, maar de RSSI (signaalsterkte) is -89, dus pak je maar een snelheid van 4 download en 1 upload. Ben je in de stad, dan heb je een perfecte RSSI en RSRQ (signaalkwaliteit) en krijg je de volledige snelheid die je hardware aankan. Je hebt dus altijd te maken met de geografische locatie waar je je bevindt.

Het grote voordeel van onze data simkaart is natuurlijk dat er in meerdere landen twee of meer providers aan zijn gekoppeld. De simkaart schakelt naar de aanbieder die het beste bereik heeft. Afhankelijk per apparaat, kun je ook zelf handmatig switchen tussen het netwerk dat je wilt gebruiken. In Nederland hebben wij dekking op zowel het KPN als het T-Mobile netwerk.

Er zijn verouderde telecommasten die gewoonweg niet hetzelfde leveren als de nieuwere masten. Ook dit heeft invloed op jouw internetsnelheid.

Zijn de frequenties die jouw toestel of apparaat nodig heeft aanwezig? Providers gebruiken verschillende frequenties. Binnen Europa is dit meestal geen probleem en overeenkomen de gebruikte frequenties van een provider met de frequenties die 4G apparaten ondersteunen. 

Ga je echter bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, en gebruik je onze data simkaart in een MiFi router die in Nederland is aangeschaft, dan zul je merken dat dit niet zo goed zal werken. Onze simkaart is hier dan niet het probleem, maar het apparaat dat niet (goed) de frequenties ondersteunt die Amerikaanse providers gebruiken. Onze data simkaart zal dan veel beter werken in een apparaat dat in Amerika is aangeschaft.

Kort gezegd: Hoeveel mensen zitten op de telecommast (het mobiele netwerk) op dat moment en zijn ze allemaal aan het downloaden?

Dit is een heel simpel en logisch gegeven, hoe drukker het is op het moment dat je wilt internetten, des te meer bandbreedte er gedeeld wordt des te langzamer jouw internet zal zijn.Hoe rustiger het is, hoe sneller jouw internet zal zijn.

Conclusie: Wat kan ik doen voor optimale data snelheid?

De snelheid van je internet is op papier 150 Mbps upload en 50 Mbps download. Echter is de praktische snelheid afhankelijk van vele factoren.

In Nederland hebben wij een luxe. We hebben echt een fantastisch netwerk. Echter is dit per land verschillend. Netwerken in sommige Europese landen zijn dusdanig van mindere kwaliteit dat je soms beter geen meerdere personen moet laten beeldbellen voor optimale gesprekken.

Als provider levert XIPO CONNECT zo goed mogelijke data simkaarten met een zo goed mogelijk bereik, maar wij begrijpen allemaal dat de daadwerkelijke snelheid afhankelijk is van meerdere aspecten.

Je kunt wel hardware aanschaffen zoals de nieuwste iPhone of router om ervoor te zorgen dat je een betere bandbreedte hebt. Kwaliteit (RSSI, RSRQ en RSRP) is moeilijk te bepalen.

Het beste advies dat wij kunnen geven is:

Gebruik een goede data simkaart waarop meerdere netwerken zijn aangesloten, zoals onze XIPO CONNECT data only sim.
Gebruik goede hardware met de nieuwste technologie.
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *