Data Simkaarten & Mobiel Internet
online[@]xipoconnect.nl
Data Simkaarten & Mobiel Internet

VPN instellen op MiFi router

VPN instellen op MiFi router

Een goede manier om je netwerk en privacy te verbeteren is door een VPN in te stellen op je MiFi router. Hiermee kan je jouw hele netwerk beschermen, ook al ben je op reis. Je VPN stel je in op je mobiele router en dus niet op je MiFi simkaart. Door een VPN in te stellen op je MiFi router bescherm je direct de apparaten die geen VPN functionaliteiten hebben. In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen en leggen we uit hoe je de VPN kan instellen.

Is mijn MiFi router geschikt voor VPN?

Om erachter te komen of je eigen MiFi router geschikt is voor een VPN-verbinding dan moet je er achter komen of deze VPN ondersteunt. Heb je nog geen MiFi router met VPN-ondersteuning, dan raden wij aan om deze Huawei MiFi router aan te schaffen voor gebruik in Europa of deze Alcatel MiFi router voor wereldwijd gebruik. Om er achter te komen of jou MiFi router VPN ondersteund is het raadzaam om de handleiding van je MiFi router te raadplegen. Ook kan je deze informatie vinden op het internet.

Hoe stel ik VPN in op een MiFi router?

Zoals hierboven uitgelegd: ga eerst na of je MiFi router wel VPN ondersteunt. Is dat het geval? Dan kun je het instellen. Let erop dat het exacte proces per merk router verschilt. Hieronder geven we een voorbeeld van een Huawei router.

Hieronder leggen wij het proces uit voor zowel L2TP als PPTOP clients:

L2TP VPN Client

Stap 1

Maak verbinding met het netwerk van de router (draadloos of via Ethernet).

Stap 2

Vul het IP adres van de router in de adresbalk van je browser (voor Huawei is dit 192.168.1.1 maar dit kan verschillen per router).

Stap 3

Ga naar Advanced (Geavanceerd) > Router > VPN)

Stap 4

Vink ‘Enable VPN aan’

Stap 5

Zet de ‘Connection Type’ op ‘PPTP VPN client’

Stap 6*

Vul de gegevens van je VPN account / server in.

Stap 7

Klik op Save. Als de Connection Status op Connected staat, betekent het dat de VPN succesvol is verbonden.

*De mogelijke gegevens uit stap 6 vindt u hier:

LNS address (verplicht): Het IP adres of domein naam van de L2TP server.
Hostname (optioneel): Naam van de L2TP server. Als de server het invullen van een naam verplicht, moet je de juiste naam hebben. Anders kun je invullen wat je zelf wilt.
Tunnel password (optioneel): Tunnel wachtwoord van de L2TP server. Hiervoor geldt ook: als een tunnel wachtwoord verplicht is, vul dan de juiste naam van je account in. Anders kun je hier invullen wat je zelf wilt.
PPP user name (verplicht): Gebruikersnaam van de L2TP server.
PPP password (verplicht): Wachtwoord van de L2TP server.

PPTOP VPN Client

Stap 1

Maak verbinding met het netwerk van de router (draadloos of via Ethernet).

Stap 2

Vul het IP adres van de router in de adresbalk van je browser (voor Huawei is dit 192.168.1.1 maar dit kan verschillen per router).

Stap 3

Ga naar Advanced (Geavanceerd) > Router > VPN)

Stap 4

Vink ‘Enable VPN aan’

Stap 5

Zet de ‘Connection Type’ op ‘L2TP VPN client’

Stap 6*

Vul de gegevens van je VPN account / server in.

Stap 7

Klik op Save. Als de Connection Status op Connected staat, betekent het dat de VPN succesvol is verbonden.

*De mogelijke gegevens uit stap 6 vindt u hier:

Dial-up server address (verplicht): Het IP adres of domein naam van de server.
Dial-up user name (verplicht): Dial-up naam van de PPTP server. 
Dial-up password (verplicht): Dial-up wachtwoord van de PPTP server.
Active domain name server (optioneel): IP adres van de primaire DNS server van de PPTP server.
Standby domain name server (optioneel): IP adres van de standby DNS server van de PPTP server.

Waarom VPN op mijn MiFi-router instellen?

Een VPN instellen op je router brengt verschillende voordelen met zich mee, maar ook nadelen.

Voordelen:

Verbeterde privacy & beveiliging
Beveiliging voor verschillende apparaten
Anoniem internetten
Toegang tot geblokkeerde toegang

Nadelen:

Internet Snelheidsverlies
Verkorte batterijduur
Complexiteit
Privacy risico

Voordelen:

Verbeterde privacy en beveiliging: Door een VPN in te stellen op je MiFi-router wordt het moeilijker voor buitenstaanders om je gegevens te onderscheppen.

Beveiliging voor meerdere apparaten: Alle apparaten die verbonden zijn met een MiFi-router waarbij de VPN is ingesteld zijn direct beveiligd. Daardoor hoef je op de mobiele apparaten niet nog eens alles individueel in te stellen.

Anoniem internetten: Een VPN kan je IP-adres verbergen en je online activiteiten verbergen voor je internetaanbieder en andere partijen zoals hackers. Hierdoor wordt je privacy extra versterkt.

Toegang tot geblokkeerde inhoud: Met een VPN kun je verbinding maken met servers in verschillende landen, waardoor je toegang krijgt tot streamingdiensten en andere online inhoud die normaal gesproken niet beschikbaar zijn op jouw locatie.

Nadelen:

Internet snelheidsverlies: Door een VPN in te stellen op je MiFi router kan dit resulteren in langzamer internet. Dit komt doordat de VPN de gegevens versleutelt en via een externe server verbinding maakt, hierdoor kan dit leiden tot vertraging in de verbindingssnelheid. 

Beperkte batterijduur: Door de extra verwerking die nodig is om een internetverbinding tot stand te laten komen kan er meer energie worden gebruikt, hierdoor kan de batterij sneller leeg raken.

Complexiteit: Het is niet altijd even eenvoudig om een VPN in te stellen op een MiFi-router. De instellingen vereisen vaak een specifieke VPN-instelling en kennis van VPN-protocollen, wat voor sommige mensen lastig kan zijn.

Privacyrisico’s: Een VPN is ontworpen om de privacy en beveiliging te versterken, hierdoor is het kiezen van de juiste VPN-provider cruciaal. Sommige gratis VPN-providers kunnen je gegevens alsnog opslaan en verkopen waardoor je privacy juist wordt aangetast.

Wat is VPN?

Als laatste leggen wij uit wat VPN nou eigenlijk is. VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk, dit is een versleutelde en beveiligde verbinding tussen je mobiele apparaten en je MiFi-router. Via een encryptie beveiligde tunnel worden alle verzoeken naar het internet geleid via een veilige VPN-server. Via deze manier kan het internetverkeer niet gelezen of onderschept worden.

Laat een Reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.Required fields are marked *